Construieste-ti singur sauna ta! E mult mai ieftin.

Sauna uscata (finlandeza) este o sauna realizata intr-o incinta de lemn, incalzita electric cu ajutorul sobelor cu roci vulcanice. Sauna uscata are o umiditate de aproximativ 10% si o temperatura de 85° – 90°C, efectul fiind simtit dupa primele 5 minute de utilizare printr-o transpiratie puternica. Transpiratia este un proces natural si vital din punct de vedere al sanatatii. Datorita incalzirii corpului, organismul incearca sa-si mentina temperatura constanta, racindu-se prin transpiratie. In lichidele secretate de catre glandele sudoripare se regasesc saruri minerale, substante reziduale de metabolism si toxine acumulate in organism.

In ultimii ani, tot mai multe persoane aleg sa isi construiasca o sauna, fie pentru utilizarea acesteia in scopuri private sau pentru a o face disponibila unei clientele si a obtine astfel profit(pensiuni, hoteluri, centre spa si wellness, saloane estetice).

In multe cazuri saunele nu au forma regulata, standard datorita spatiilor variate ca dimensiuni si amplasare pe care le au clientii. Atunci este necesara realizarea unei saune personalizate.

Locul unde va fi construita sauna trebuie sa fie un spatiu confortabil, accesibil si linistit, ferit de factori care ar putea afecta sedinta de relaxare in sauna.Pentru amenajarea ei, daca sauna va fi una de exterior se poate opta pentru un colt linistit al curtii. Pentru interior, se poatei construi sauna ca si anexa la baie, intr-un colt al holului sau intr-o mica garderoba.

Inainte de a incepe constructia unei saune ar trebui insa sa aveti clar definit cum doriti sa arate sauna si sa aveti pregatit un buget pentru cheltuieli. Costul construirii unei saune personalizate depinde de anumiti factori, iar cei mai importanti dintre acestia sunt: dimensiunile saunei, materialele din care este construita, sursa de caldura si accesoriile utilizate.

Construieste-ti singur sauna!Sauna se poate realiza in diferite forme si marimi. Echipamentele necesare construirii unei saune sunt: soba(incalzitor electric/soba cu lemne), pietre vulcanice, panou de comanda manual sau digital, incorporat pe soba sau exterior, sistem de ventilare, cablurile electrice, cabluri conectare.

Cabina se realizeaza din panouri de lemn de diferite esente. In general se foloseste lemn de origine nordica: pinul finlandez, cedrul siberian, molidul nordic etc. Caldura si aburul trebuie sa ramana in sauna pentru ca aceasta sa functioneze in mod corespunzator.Panourile se imbina in sistemul „pana si grinzi canelate” sau „nut si feder” si au grosimi incepand de la 15 mm pana la 60 mm. Intre panourile exterioare si interoare se introduce un strat izolant de vata minerala de sticla, pentru a preveni pierderile de caldura. Daca este instalata gresit, chiar si micile goluri pot reduce eficienta acesteia cu pana la 30%.

Sauna contine banci, suporturi pentru spate si cap, gratar, protectie soba, fabricate din lemn.

Usa de sauna trebuie sa fie realizata dintr-un material special, sticla termorezistenta. Se monteaza intotdeauna cu deschidere spre exterior.

Bancile din interiorul cabinei propriu-zise sunt un element important al sesiunilor de sauna, de aceea ar trebui sa fie executate din lemn de cea mai buna calitate. Cel mai des – utilizat tip de lemn pentru realizarea bancutelor este lemnul de Abachi. Acest tip de lemn are proprietati de conductivitate termica redusa, de aceea este cel mai indicat in cazul constructiei de saune.

Printre cele mai populare echipamente suplimentare se numara sistemul de aromoterapie, care functioneaza in majoritatea cazurilor cu ajutorul uleiurilor si a esentelor:pin, menta, eucalipt sau aromele de citrice.

Un alt element care este deseori alegerea clientilor este sistemul de cromoterapie, care efectiv se bazeaza pe ideea ca anumite culori ne pot induce anumite stari de spirit. Astfel, cei care isi doresc o sauna isi pot crea o atmosfera de absoluta relaxare in interiorul cabinei.

Elementele metalice (fittingurile si piesele de fixare) trebuie sa fie rezistente la coroziune.

In sauna se mai folosesc accesorii ca: termo higrometre, vase cu linguri de lemn in care se pune apa ce va fi aruncata pe pietre pentru a crea aburul, clepsidre pentru masurarea timpului.

Sobele sau incalzitoarele pentru saune pot fi electrice sau pe lemne si sunt disponibile in variante cu panou de control incorporat sau separat(exterior). Peste rezistentele incalzitorului se pun pietre vulcanice. Pietrele trebuie sa fie de calitate si  atent testate pentru a nu contine substante daunatoare.

Sobele electrice cu functie suplimentara de generator de aburi sunt elementul cel mai simplu prin intermediul caruia se pot crea: sauna uscata traditionala finlandeza, sauna cu aburi, sauna cu ierburi sau cu substante parfumate.

Printr-o ventilatie corecta a saunei eliminam doua probleme: mirosurile neplacutedin sauna si posibilitatea aparitiei mucegaiul. Pentru aerisire o varianta accesibila este construirea unui gemulet sau a unui ventilator pe peretele opus al usii. Se poate folosi si un sistem de doua ventilatoare, unul in tavan si unul in podea, care ar putea fi folosite chiar si in timpul sedintei, fara a afecta temperatura din incapere.

Ventilare sauna

Apeland la sfatul profesionistilor din domeniu privind alegerea materialelor, a echipamentelosaune-offr si pozitionarea acestora puteti sa va construiti singuri la costuri foarte mici sauna personalizata dorita in cel mai scurt timp. Fara dimensiuni, modele si timpi de executie impusi de constructori sau producatorii de saune.

Apelati cu incredere la noi. Consultanta gratuita. 

Contactati-ne la 0742 472 664 sau 0332 88 25 34.

www.depozituldesaune.ro